Eindhoven, een inclusieve stad… met armoede!

Soms tref je het. Zo’n moment waarop je de radio aan zet en met je oren in de boter valt. Gisterenmiddag maakte ik dat mee nadat ik in de auto stapte en argeloos mijn radio inschakelde: in een onvervalst Eindhovens accent werd uitgelegd dat Brainport allemaal heel leuk klonk, maar dat er zat mensen zijn die de huur niet kunnen betalen. Ook dat, zo bleek, hoort bij de stad met de hoogste Brabantse armoedecijfers: 5.000 Eindhovense huishoudens leven onder de armoedegrens. Vijfduizend. Dat hakte er toch even in.

Radio EenVandaag
In het fragment van Radio EenVandaag vielen Eindhovenaren te beluisteren in een kringloopwinkel, maar ook een woordvoerder van de Stichting Minima Eindhoven (als ik het goed heb verstaan!). Deze stichting heeft samen met 26 andere maatschappelijke partijen, zoals het Leger des Heils en de Voedselbank, een heus Armoedemanifest opgesteld. Hierin zijn 10 zaken opgesomd waardoor armoede eerder herkend en bevochten kan worden. Jazeker, en dat in uw ‘eigenste’ Brainport Capital.

Niet sexy
Armoedebestrijding is geen sexy onderwerp. Een mooi hoogtechnologisch bedrijf naar de regio lokken is natuurlijk een makkelijk uit te venten succes. Dat willen we in Eindhoven dan ook maar wat graag ventileren. De mensen die voor diezelfde Brainportknallers van buitenaf worden aangetrokken, daarvoor doet de stad van alles maar naar eigen zeggen nog niet genoeg. De vraag is alleen: wat doet Eindhoven voor de eigen mensen. Bij het antwoord op die vraag hoor je nog net geen krekeltje tjrirpen, maar het scheelt niet veel.

Triple Helix
Ik heb al vaker geschreven dat we in Eindhoven te lang dezelfde plaat op hebben staan: De Triple Helix Band, met het nummer ‘High Tech Solves Everything’. De overheid (1), de bedrijven (2) en de scholen/universiteit (3) vormen de Triple Helix en kosten noch moeite worden gespaard om te beschrijven hoe goed die drie partijen samen de problemen voor Eindhoven en de regio oplossen. Toch is er, en dat wordt steeds duidelijker, te weinig aandacht voor de onderkant van de hoofdstad van Brainport.

Vier jaar lang PvdA, D66, SP, GroenLinks én Rob van Gijzel
We kunnen natuurlijk naar Den Haag wijzen, naar Mark Rutte en zijn makkers, maar we moeten ook kijken naar de Eindhovense coalitie en misschien ook voor één keertje naar Rob van Gijzel. Onze oud-burgemeester spoedde zich als een soort institutionele monarch van de ene handelsmissie naar de andere. Rob vloog met de Triple Helix-band de wereld rond om Brainport te promoten. En met dubieus succes: anno 2018 zijn vijfduizend huishoudens afhankelijk van de Eindhovense Voedselbank. Huishoudens, dat wil dus zeggen dat het in het ‘echie’ gaat om aanzienlijk meer mensen, waaronder kinderen.

Het gelijk van Armand
In het radiofragment komt af en toe de sfeer naar voren die doet denken aan de eendagsvlieg van Armand: met een beetje fantasie beschrijft de geboren en getogen Eindhovenaar het lied van de burgers die door het Eindhovense politieke machtscentrum vergeten zijn. Oninteressant, niet sexy…

Ik neem me voor de innovatieve duurzame stad te promoten, zelfs nog te streven naar dieseluitstootvrije zones, een hoogbouwtje links of rechts kan ik verdragen en een kaal Gestels Expat Park slik ik desnoods weg. Maar coalitiepartijen die na vier jaar regeren maar liefst 5.000 huishoudens ‘all-inclusive’ laten terugvallen op de voedselbank hoeven bij mij niet meer aan te komen met ‘Eindhoven, de inclusieve en sociale stad’. Dat is politieke armoede.

 

Naschrift
Wie wil kan vrijdag 9 maart meer over Eindhovense armoede te weten komen: om 09.30 uur vindt het armoede-debat plaats in het Stadhuis. Ook schijnt er op Strijp-S bij ‘Stories’ een gelijksoortig debat plaats te vinden. Dit laatste word ook in onderstaand fragment genoemd, omdat Radio1 ook daarbij aanwezig zal zijn.

Bron:

Fragment Radio EenVandaag over armoede in Eindhoven (8 maart 2018) Het Eindhovens item begint bij 33:05 min.

 

10 reacties

  • Veugelke

    5000 gezinnen die naar de voedselbank moeten, 5000 gezinnen die wellicht rond moeten komen van een uitkering. Maar de armoede gaat veel verder dan die 5000 gezinnen waarschijnlijk. Denk hierbij aan mensen die van een minimum inkomen rond moeten zien te komen, of wat dacht je van gezinnen die net teveel verdienen om voor de toeslagen in aanmerking te komen? Deze mensen leven ook in armoede, maar staan nergens geregistreerd. Deze mensen krijgen ook geen hulp en komen ook niet aanmerking voor bijvoorbeeld een bijdrage van stichting leergeld om hun kind te laten sporten.

    Wat ik wil zeggen is dat het armoede probleem waarschijnlijk nog vele malen groter is dan wat nu bekend is. Armoede zit vaak achter gesloten deuren. Tel daar bij op de schaamte die mensen hebben als men bijvoorbeeld dat ene schoolreisje niet kan betalen en nergens aan kan kloppen voor hulp omdat men net teveel verdient om in aanmerking te komen voor subsidies of regelingen van de gemeente.

    Al met al is het schrijnend dat er zoveel mensen in (al dan niet verborgen) armoede leven

  • Hans Vossenberg

    armoede waarom komt dat ? als je de kosten en huren en het levensonderhoud bij elkaar optelt voor een gezin ,dan kan het zijn dat de kostwinner te weinig binnenbrengt vraag 2 hoe kan dat dan ? helaas word handarbeid niet gewaardeerd met een goed loon je moet tenminste itc er zijn wil je ruim voldoende binnenbrengen . de keerzijde is dat helaas niet iedereen goed kan studeren voor zulk soort top jobs ,Maar wel een goed bijdrage kan geven aan de samenleving door hun arbeid die veel al bestaat uit zwaar lichamelijk werk en vieze baantjes werk dat anderen niet willen doen . dus is et geld niet goed verdeeld afschaffen van bonusssen en minder betalen aan topmensen en dat geld geven aan de mindere gestudeerde mensen die ook onmisbaar zijn dan zal armoede veel minder worden evenals de ziekte uitkeringen want mensen die in armoed zitten hebben zorgen en worden overspannen en al meer alles hangt aan elkaar alleen wel willen uit hebzucht niet delen met elkaar dat maakt armoede denk ik
    dus stem op parijen die dit ook willen bestrijden met de juiste oplossingen dan zal er wat veranderen hier

  • Willem zonderpet

    Geen fatsoenlijke busverbinding met distributiecentrum acht. Hier is veel magazijnwerk, en veel ploegen/-nachtwerk. Arbeiders die minimumloon verdienen moeten het zelf maar uitzoeken?

    • Rien Valk

      Willem ben je een ervaringsdeskundige? Is fiets en de brommer niet toereikend om er te komen denk je? Enig idee over hoeveel mensen het kan gaan? Vroeger had je bij Philips de VIPRE om mensen van en naar huis te vervoeren maar het aantal hier is daar vermoedelijk niet groot genoeg voor, toch?

  • Dirk van der Haar

    Jaren geleden wilde Nike een Europees distributie centrum opzette in Eindhoven, te beginnen met 200 personeelsleden.
    Eindhoven heeft dit afgewezen, want het was niet HiTech genoeg.

    • bleenhouwers

      Dankjewel voor je reactie Dirk, ik heb getracht hierover meer te weten te komen maar er is blijkbaar weinig over gepubliceerd. Heb je zelf wellicht een bron opdat we die kunnen delen op DSE?

  • mieke

    Armoede komt in onze wijk niet voor, Hoor je wel eens trots zeggen. Nou dan moeten ze maar eens beter luisteren met hun ogen. Ik ken er genoeg ook in het Centrum gebied en de Bergen.

  • Gerrit Goosen

    Goed stuk.
    Het is prima om hier eens even bij stil te staan.
    Rijk en toch 5000 gezinnen in armoede. Voedselbank etc.
    Dat getal van 5000 roept vragen op.
    Zijn dat > 10.000 personen?
    Hoe was dat getal een jaar of 5 terug?
    Hoeveel van deze 5000 gezinnen zitten in de schuldsanering?
    Zitten in die 5000 veel buitenlanders (asielzoekers)?
    Hebben we veel illegalen in Eindhoven en zo ja zitten die ook in die 5000?
    etc, etc,

    gerrit

    • bleenhouwers

      Hallo Gerrit, ik weet het antwoord op jouw terechte doorvraag-vragen niet. Misschien dat ik die later nog ergens op het spoor kom. Dan meld ik het direkt.

  • Rien Valk

    Zijn we als brainport “rijk” als we 5000 armen hebben?
    ed.nl/eindhoven/langdurige-armoede-in-eindhoven-groter-dan-in-andere-brabantse-steden~abbd7c64/
    Hoe verdelen we onze welvaart beter bijvoorbeeld met een basisinkomen, of helpen we die 5000 waar mogelijk een deel zelf te verdienen? Wie denkt mee in oplossingen. Bijvoorbeeld een sociaal uitzendbureau dat blijvend ondersteund naar zzp vormen of een collectief wat gezamenlijk inkomsten verwerft? Daarbij denk ik niet aan een sociale werkplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *