Netneutraliteit in de USA ter discussie

De Amerikaanse F.C.C. Is van plan om de regels voor Internetgebruik zo aan te passen dat de internetprovider kan bepalen welke websites voorrang krijgen op anderen. De Amerikaanse klant is dus de pineut.
Dat mag nu nog niet wegens de wet op netneutraliteit die Obama in 2015 heeft ingevoerd.

Nu betalen de Amerikanen net als wij een flat rate en moeten de providers alle internetpakketjes onder dezelfde condities doorgeven. Als de netneutraliteit wordt opgeheven dan kan het zomaar gebeuren dat je bij voorbeeld alleen Netflix kunt krijgen als je een duur extra pakket aanschaft. Of dat Google moeten betalen aan de provider om zijn zoekmachine beschikbaar te krijgen voor klanten op zijn netwerk.
Dus op dezelfde manier als we nu kennen van de TV ontvangst: BBC zit alleen in het uitgebreide pakket van €10 per maand. Max Verstappen kun je gratis zien racen bij Ziggo maar moet je betalen als je bij KPN zit.

Welke consument zit daar nu op te wachten? Niemand toch? De FCC zou de belangen van de consument moeten verdedigen maar laat zich (on)behoorlijk inpalmen door de lobby van de internetproviders als AT&T, Comcast en Verizon. De grote internetbedrijven als Google, Facebook en Amazon zijn natuurlijk tegen en zijn een tegenoffensief begonnen. Dus een oorlog tussen megagrote bedrijven. Wat de consument ervan vindt is in de Amerikaanse kranten niet meer te vinden.

Op 14 december 2017 gaat de FCC over het voorstel stemmen. Begin 2018 kan Trump dan een handtekening zetten zodat er weer een Obama regel is geëlimineerd. Daarmee is dan de netneutraliteit in de Verenigde Staten aan de wilgen gehangen.

Wat hebben wij daar eigenlijk mee te maken? We kunnen er niks aan doe maar het is voor ons belangrijk toe te kijken hoe zich dit ontwikkelt, want als het in de Verenigde Staten lukt dan gaan de internetconsumenten in Europa het ook moeilijk krijgen. Ziggo en KPN staan vast al in de startblokken.

Bronnen: Washington Post, New York Times, USA Today van 21 nov 2017.
Disclaimer: de schrijver heeft aandelen Amazon en Google in portefeuille.

 

4551total visits,34visits today

7 comments

 • Wim

  Je moet er even voor gaan zitten, maar hier is de officiele tekst van de FCC die op 29 nov 2017 openbaar gemaakt is:
  http://transition.fcc.gov/Daily_Releases/Daily_Business/2017/db1122/DOC-347927A1.pdf

 • Rien Valk

  “de internetprovider kan bepalen welke websites voorrang krijgen op anderen”
  Hebben we het nu over blokkeren tenzij je extra betaald of trager doorgeven? Willen ze het verdienmodel voor internetproviders aanpassen omdat er niet genoeg geld binnengeharkt wordt? Lijkt een beetje op dat de telecomaanbieder gaat bepalen wie ik wel of niet kan bereiken/bellen, dat is tenminste zo als ik internet nu zie, je betaald voor de toegang en de verbindingssnelheid. Zou het kunnen zijn dat al die videostreams van netflix en consorten er misschien de oorzaak van zijn dat internetproviders extra moeten investeren om hun hardware en capaciteit aan te passen?

  Aan internet verbindingen hangt natuurlijk wel een prijskaartje al hoeven we niet altijd de zee over zo als deze:
  Google heeft samen met vijf andere bedrijven een nieuwe internetkabel in de stille oceaan laten aanleggen. Daarmee wordt de internetcapaciteit tussen Japan en de Verenigde Staten vier keer zo groot. De nieuwe kabel maakt onderdeel uit van het FASTER-netwerk en kost 300 miljoen dollar.Op dit moment ligt er sinds 1995 één kabel met een capaciteit van 20Tb/s, daar komt nu de nieuwe FASTER-kabel bij die een capaciteit heeft van 60Tb/s. In 2018 moet de kabel in gebruik worden genomen en zal de capaciteit dus verviervoudigen.

  • Wim

   Nu mogen internetproviders niet vertragen en ook niet blokkeren. Dus DSE.nl komt dus wettelijk gegarandeerd even snel bij jou thuis als telegraaf.nl.

   Als dat vertragen of blokkeren wel mag dan gaat die internetprovider aan telegraaf.nl en dse.nl vragen om geld om sneller hun site door het internet te persen. Je kunt wel nagaan wie dat gaat verliezen.
   Een andere truc die ook werkt is om de eindgebruikers pakketten te verkopen. Voor basisbedrag krijg je alleen teletekst.nl en dumpert.nl. In een duurder pakket mag je ook Google.com intypen en kun je Facebooken en een heeeeeel duur pakket moet je kopen om youtube filmpjes of netflix te kunnen kijken of in wikipedia iets te kunnen opzoeken.
   Allebij methodes zijn interessant voor de internetproviders om meer geld uit de consument te persen. Hun huidige verdienmodel met TV loopt op zijn eind omdat de jeugd geen TV meer kijkt, dus de inkomsten drogen op.

   Ik heb geen medelijden met de internetproviders, want we betalen al kapitalen aan flat rate voor vaste internet, en we hebben ook nog 4g abonnementen op onze foon. Daar kunnen ze het goed voor doen, lijkt me.

   • Rien Valk

    Medelijden met ze heb ik zeker niet, ik betaal meer dan genoeg voor mijn glaslijntje. Het lijkt me trouwens wel een hoop extra administratief gedoe en veel kans op fouten als de providers in plaats van een flat rate ook nog eens allerlei pakket variaties gaan aanbieden en administreren.

    Oorspronkelijk waren die internetproviders ook geen TV aanbieders dat is pas later in elkaar overgelopen toen internet via de telefoon later ook via de TV kabel kon en de kabelaars ook internetproviders werden. Ik heb nog internet gehad van UPC/Chello met als mailnaam @goldmine.nl kennelijk verwachtten ze snel rijk te worden maar dat is vrij snel aangepast naar @chello.nl.

 • bleenhouwers

  Heel interessant! Ik vrees alleen dat door de inhoud het consumentengedrag sterker gestuurd wordt door de content in plaats van door de ratio. Met andere woorden: we kunnen wel vinden dat consumenten niks opschieten met de nieuwe situatie, maar als diezelfde consumenten alsnog massaal geld betalen voor specifieke informatie is het voor de providers geen enkel probleem.

 • Wim

  De FCC klaagt dat de website waarop burgers hun mening over Net Neutraliteit kunnen posten wordt overspoelt door bots die automatisch berichten insturen.

  Bron: Washington Post

 • Wim

  Een kwartiertje youtube waarin je ziet hoe John Oliver de internetgebruikers mobiliseert om net neutrality niet af te schaffen:

  https://m.youtube.com/watch?v=fpbOEoRrHyU

  Nog een kwartiertje:

  https://m.youtube.com/watch?v=92vuuZt7wak