Gestels tafereel met een Brainportluchtje

Ik hoor het me nog zeggen tegen een koppeltje potentiële buren: “No no, it is a very fine neighbourghood!”. En verdraaid nog an toe: daar was van de week ook nog niks aan gelogen. Want eerlijk is eerlijk, ik maak hier zelden iets ergs mee. Er zijn wat criminaliteit betreft slechtere componistenbuurten in Nederland te vinden, maar vandaag was het toch even goed raak. Heel even veranderde Gestel in Chemstel: maar liefst twee busjes met drugsafval bleken binnen 8 uur goed voor grondwater en luchtvervuiling aan de Offenbachlaan.

Avenue d’Offenbach

Eerbetoon
Ik vermoed dat de busjes met valse platen een verlaat eerbetoon zijn aan de grote Frans-Duitse componist Offenbach, aangezien hij op 5 oktober zijn sterfdag had. En gedenken zou geen slecht idee zijn geweest aangezien Jacob / Jaques Offenbach behoorlijk wat muziek heeft voortgebracht. Eigenlijk had de oude Offenbach meerdere identiteiten. Hij was oorspronkelijk een Duitser, maar vertrok onder lichte dwang naar Frankrijk en veranderde er zijn voornaam. Daarmee kreeg hij ook een iets andere identiteit en dat komt dan waarschijnlijk weer overeen met de Busjesmannen van Gestel.

Een uitgebrande drugs-Sprinter (Bron: Studio040)

De chemicaliën liepen zo van de bovenwereld in de onderwereld
Burgemeester Jorritsma was naar aanleiding van de brandende/ lekkende drugsbusjes ‘pislink’ en dat is ie gelukkig de laatste tijd wel vaker. Hij realiseert zich steeds beter dat achter de mannen met busjes heel andere figuren schuilgaan. Op het oog doodnormaal overkomende brave burgers, soms met een leuk eigen bedrijfje of een serieuze onderneming met een behoorlijk (start)kapitaal.

Brabant is, anders dan Jorritsma zijn Friese thuisprovincie, een vrijgevochten bende die zich maar niet laat beteugelen. Niet alleen de chemicaliën gaan ‘ down the drain’, zo moet Sunny Johnny steeds vaker denken. Het imago van de hoofdstad van Brainport staat op het spel.

Roep om meer politie, of nee… toch niet
Misschien weet u nog dat burgemeester Jorritsma van de zomer al riep om meer middelen en mensen om de problemen in de binnenstad het hoofd te kunnen bieden. De ‘urban jungle’ maakt dat de Eindhovense politie volledig aan haar taks zit, aldus Jorritsma in het Eindhovens Dagblad.

Dat was een verrassende stelling aangezien een grote groep Eindhovense opiniemakers de stad het liefst portretteren door een lens van roze veiligheidsglas. Een voorbeeld daarvan is de column op E52 / Innovation Origins van Pieter Hendrikse die in een reactie uitlegde dat Jorritsma het allemaal niet zo goed zag. Hendrikse ziet het wel vaker heel goed, maar zijn columnreeks heet dan ook niet voor niets “Vanaf de Hovenring”.

Geen doemscenario alsjeblieft
Begrijp mij niet verkeerd, Eindhoven is een leuke stad. En ik zie mijn stukje van Gestel nog steeds als ‘a place to be’. Maar ik denk wel dat we met een té hoog tempo Eindhoven aan het veranderen zijn, zónder voldoende rekening te houden met neveneffecten. Eerder schreven Peter Kentie (citymarketeer Eindhoven) en Cees Jan Pen (Lector ‘De Ondernemende Regio’) dat de Eindhovense binnenstad moest transformeren van een place to buy naar een place to be.

Kortom: de binnenstad wordt een plek waar ‘het’ gebeurt in plaats van een plek waar je ‘het’ koopt. De stedenbouwkundigen gooien met dat doel een paar straten dicht of overhoop, ze verklaren een gedeelte tot voetgangergebied en er wordt een arsenaal aan potentiële bezoekers / nieuwe bewoners aangeboord.

De vraag is of het ’s avonds a place to be gaat zijn als de golf van drugs(verslaafden) tegen de plint klotst. Zelfs als dat een ultra-hippe plint van een District E wolkenkrabbertje is. Burgemeester Jorritsma begint dat na zijn (eerste ?) bezoek aan Gestel te snappen. Nu de rest nog.

Drugsvrije ‘plint’ van District E (Bron: Amvest)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *