Een mini-college over collegecommunicatie

Come in… …of toch maar niet?

In 1984 kwam de langspeelplaat ‘Draaikonten’ uit. Daarop was een fictieve parlementaire enquête te horen die de gang van zaken onderzocht bij het nationaal rampenfonds. De huidige coalitie moet die misschien toch eens op de iPhone zetten. Niet voor nu, maar voor het geval dat een volgend college zich toch af gaat vragen: ‘Hoe bestaat het?!’ (HBH, voor de meelezende expats: WTF).

Hoorspel
In de enquête-opnames is duidelijk te beluisteren dat geen van de betrokkenen zich zijn of haar rol kan herinneren. En neen, waar het geld heen is weet natuurlijk ook geen mens.

Ondervraagde: ‘De plannen klonken zeer overtuigend, dus ja…’

Commissielid: ‘Toen hebt u uw handtekening gezet onder deze cheque waarmee u honderdduizend…’

Ondervraagde: ‘Nee, dat is een misverstand: ik was destijds niet tevreden met mijn handtekening en die heb ik toen een paar honderd keer geoefend op wat papiertjes in mijn kantoor.’

De Eindhovense situatie
In de hoofdstad van onze regio is de afgelopen jaren ook het een en ander niet helemaal lekker verlopen. Juist financieel rammelt het als een gammele studentenfiets en het zou niet slecht zijn om nu eens duchtig na te gaan wie, wanneer en op welke wijze onze stad aan het randje van een faillissement heeft gebracht. Goedkoop is het enquêtemiddel niet, dus men zal liever vooruit willen kijken. Bovendien zijn de middelen voor gedegen onderzoek sinds gisterenavond vergeven.

Onderzoek nodig?
Het is natuurlijk de vraag of een toekomstige raad een onderzoek nodig zal achten. Het huidige Eindhovens college vindt natuurlijk van niet. Toch is er een heel heldere indicator voor de ellende die ons onafwendbaar nadert: aplommunicatie. Schrikt u niet, het is niet gek dat u de term niet kent. Wie ‘m opzoekt vindt slechts één treffer met een klein zinnetje aan uitleg waaruit blijkt dat het de communicatie beschrijft tussen hogergeplaatsten in de samenleving.

Doen wat je zegt… maar dan anders
Aplommunicatie is één van de vele termen die door Van Kooten en De Bie zijn bedacht. Je communiceert eigenlijk twee mogelijke betekenissen en het informatieniveau van de ontvangende partij bepaalt welke betekenis deze hoort. Een voorbeeldje uit het Eindhovens Dagblad is de uitspraak van een fractieleider uit de coalitie: ‘We hebben het aan de stad beloofd, we hebben mensen gevraagd wat voor zwembad ze graag willen. We moeten ook in de stad blijven investeren.’ Je zou kunnen denken: ‘Goed gedaan!’, maar als je beter geïnformeerd bent weet je dat die mening grotendeels al was omgezet in een bouwtekening vóórdat ernaar gevraagd werd. Concluderend mag je dus stellen dat de werkelijke boodschap anders is of zou kunnen zijn dan dat ie wordt gecommuniceerd.

Weersverwachting
Normaal is het Gerrit zijn ‘ding’ maar ik waag het er toch een keertje op. Het kan niet anders dan dat het toekomstige college van B&W in zwaar weer terecht komt. Is het niet vanwege een onbetaalbare zorgkostensystematiek, dan is het wel vanwege het feit dat de geraamde bouwkosten én de exploitatie van het nieuwe zwembad aanmerkelijk hoger uitvallen. En dat zijn nog maar twee potentiële tijdbommen uit het rijkgevulde arsenaal aan het Stadhuisplein.

Muzikale afsluiter
Het is mij niet gegund aplommunicatie muzikaal te verduidelijken maar Wim de Bie heeft dat wel uitstekend gedaan. In 1975 (Dré Rennenberg was toen ongeveer 36 jaar oud) was De Bie als Mr. P. te zien en vooral te beluisteren. Het lied zelf is Engelstalig maar de ondertiteling biedt uitkomst. Misschien wordt nu ook duidelijk waarom het college kritische vragen het liefst schriftelijk beantwoordt. Ik ben ervan overtuigd dat u de gelaagdheid er vrij snel uithaalt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *