Sterrenkijkdagen 3 en 4 april

Dit jaar is het International Year of Astronomy. Met deze week een wereldwijde marathon van 100 uur astronomie. Over de hele wereld zijn telescopen opgesteld en sterrenwachten open voor het publiek. Ook in Eindhoven!
Op vrijdag 3 april en zaterdag 4 april stellen leden van de Eindhovense Weer- en Sterrenkundige Kring (EWSK) hun sterrenkijkers op rondom de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht.

Dit jaar is het International Year of Astronomy. Met deze week een wereldwijde marathon van 100 uur astronomie. Over de hele wereld zijn telescopen opgesteld en sterrenwachten open voor het publiek. Ook in Eindhoven!
Op vrijdag 3 april en zaterdag 4 april stellen leden van de Eindhovense Weer- en Sterrenkundige Kring (EWSK) hun sterrenkijkers op rondom de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht.

Het wordt een spektakel met diverse soorten kijkers. De trotse eigenaars geven graag uitleg en je kunt er natuurlijk ook door kijken. Bijvoorbeeld naar de maan of de planeet Saturnus (zie hierboven). Binnen in de Sterrenwacht kun je ook door de grote telescoop kijken.

Zaterdagmiddag is de Sterrenwacht ook open en is de Zon te bekijken door de twee speciale zonnekijkers. Onze rondleiders vertellen over alle verschijnselen die we kunnen waarnemen aan de zon, zoals zonnevlekken en zonnevlammen en hoe het kan dat de zon licht geeft.

In de Sterrenwacht zijn vele astronomische zaken te zien. Presentaties met mooie astro-foto’s. En onze rondleiders vertellen graag meer over allerlei sterrenkundige onderwerpen.

Iedereen is van harte welkom.
(entree € 2,50 voor volwassenen en € 2 tot 18 jaar)

Plaats:
Dr. A.F. Philips Sterrenwacht,
Alberdingk Thijmlaan 3, Eindhoven

Datum en tijd:
Vrijdag 3 april vanaf 20.00 uur,
Zaterdag 4 april 13.00-17.00 uur en vanaf 20.00 uur,

4 reacties

  • gerrit16

    Sterrenkijken
    Kunnen we ook de Pieter van Vollenhoven planetoide zien?

    gerrit

    • jipje

      Helderheid van astroïden
      Hoi Gerrit,

      Astronomen gebruiken de eenheid [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnitude]magnitude[/url] om aan te geven wat de helderheid is van sterren en andere de objecten aan de hemel. De planetoïde (ook wel astroïden genoemd) vanvollenhoven heeft een magnitude van 14 en is daardoor niet met het blote oog te zien. Hij is ook niet helder genoeg om door de kijkers te kunnen zien die vannavond en zaterdagavond bij de sterrenwacht staan opgesteld. Maar hij is wel te fotograferen!

      Door het maken van foto’s door een sterrenkijker kan er langer belicht worden. Objecten die minder helder zijn worden daardoor ook zichtbaar. De foto verzameld dan meer licht dan je met je oog op zou vangen als je er naar kijkt. In de astrofotografie is het ook mogelijk om van meerdere foto’s ‘over elkaar’ één foto te maken.

      Tijdens de sterrenkijkdagen zijn de kijkers vooral opgesteld om het bezoekende publiek er zelf door te laten kijken. Er worden (zo ver ik weet) geen astrofoto’s gemaakt. En als ik eerlijk ben is een astroïde niet zo’n spannend object om te fotograferen. Hier zijn een paar voorbeelden te zien van astrofoto’s gemaakt vanuit Eindhoven: [url]http://ewsk.dse.nl/fotoalbums/Werk_van_leden/2009/[/url]

      De grotere astroïden die wij kennen zijn soms wel helder genoeg om met het blote oog te kunnen waarnemen, zoals [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Vesta_(planetoïde)]Vesta[/url]. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het onbewolkt is. En zulke lichtzwakke objecten zijn alleen te zien als je vanuit een plek kijkt waar het donker genoeg is. Dus niet vanuit ‘lichtstad’ Eindhoven.

      Groetjes jip (Rondleider Sterrenwacht)

  • rienvalk

    De moeite waard!
    [img=Bij de Philips Sterrenwacht Foto: Rien Valk]http://www.dse.nl/~nieuws/pics/sterrenkijken5.jpg[/img]

    Als het even kan zeker gaan kijken! Ik herinner me van een paar jaar geleden, veel enthousiaste leden die met veel plezier over hun kijkers vertelden.

    [img=Het Pieterse Planetarium Foto: Rien Valk]http://www.dse.nl/~nieuws/pics/planetarium5.jpg[/img]

    Maar niet alleen in Eindhoven ook in Asten bij de [url=http://www.sterrenwachtasten.nl/]Jan Paagman Sterrenwacht [/url]kunnen belangstellende uit die omgeving terecht. Hun oude Pieterse Planetarium uit 1939 gemaakt van mecano en fietslampjes is absoluut de moeite van het bezoeken waard.

  • jipje

    De zon en het zonnestelsel
    Vandaag is het weer door de bewolking wat minder gunstig. Maar ook als de zon achter de wolken zit is er veel te zien, te horen en te doen op de sterrenwacht.

    Ieder uur start er een speciale rondleiding buiten de sterrenwacht: het Planetenpad. Waarbij we op een schaal van 1 : 20000000000 een wandeling maken door het zonnestelsel. Op deze schaal past ons zonnestelsel precies in het Stadswandelpark.

    Voor kinderen is er een stoepkrijtactiviteit waarbij we de planeten kleuren en veel andere dingen tekenen die er te zien zijn in de ruimte.

    Zodra de zon door de wolken schijnt is hij te bewonderen door de twee zonnekijkers van de Sterrenwacht. Hiervoor schijnt er voldoende zonlicht door de wolken als de zon buiten schaduwen maakt.

    Groetjes jip (rondleider Sterrenwacht)