JRV: Ouders nemen verantwoordelijkheid niet

De Jongerenraad Valkenswaard (JRV) komt met een reactie op de actie ‘Vroeg op stap’, een actie die pleit voor vervroegde openings- en sluitingstijden van de horeca.
De JRV stelt in een tegengeluid niets te zien in deze actie. Voorzitter Rob van den Dungen: “De actiegroep stelt dat zij het oneens zijn met de tijd waarop hun kinderen op stap gaan en thuiskomen. Zij geven de schuld daarvaan aan de verlate openingstijden. Naar onze mening ligt die verantwoordelijkheid niet bij de horeca of de politiek, maar bij de ouders zelf.”


De Jongerenraad Valkenswaard (JRV) komt met een reactie op de actie ‘Vroeg op stap’, een actie die pleit voor vervroegde openings- en sluitingstijden van de horeca.
De JRV stelt in een tegengeluid niets te zien in deze actie. Voorzitter Rob van den Dungen: “De actiegroep stelt dat zij het oneens zijn met de tijd waarop hun kinderen op stap gaan en thuiskomen. Zij geven de schuld daarvaan aan de verlate openingstijden. Naar onze mening ligt die verantwoordelijkheid niet bij de horeca of de politiek, maar bij de ouders zelf.”

Eerder zei Annemarie Mol van het CDA in Reusel dat jongeren niet meer zullen indrinken als ze eerder op stap gaan. Ook daar kan de JRV zich niet in vinden. Indrinken heeft volgens de JRV met meerdere factoren te maken. De reden waarom veel jongeren indrinken is dat het een sociale functie heeft: samenzijn in een huiselijke sfeer waarbij je verstaanbaar met elkaar kunt praten. Op stap is dat door de muziek vaak lastig. Daarnaast zijn de prijzen in de horeca ook niet van het laagste niveau.

Ook de vergelijking met vroeger, zoals de actiegroep dat doet, raakt kant noch wal volgens de jongeren. “Tijden veranderen, toen was toen en nu is nu. De actiegroep heeft het in wezen over een mentaliteitsverandering en schuiven daarbij hun verantwoordelijkheid af op overheid en horeca.” De JRV vindt dat ‘not done’ en stellen dat ouders als ouders die verantwoordelijkheid hebben. Duidelijke afspraken tussen ouders en kind staan centraal.

Het vervroegen van de sluitingstijden geeft een grotere kans op nachtelijke verkeersbewegingen, vooral naar België. Hoewel velen zo verstandig zullen zijn daarvoor een BOB te gebruiken, zullen er zeker ook mensen zijn die dat niet doen. De kans op verkeersongevallen neemt zo sterk toe. Ook wordt dit onderschreven door de politie en Koninklijke Horeca Nederland, die er tevens op wijzen dat het nadrinken dan een grotere intrede doet.

Daarnaast stelt de JRV dat verlate openingstijden zorgen voor een rustiger uitloop van de horeca. Mensen die eerder weg willen gaan eerder weg, mensen die later weg willen gaan later. Dit zorgt voor minder opstoppingen doordat grote groepen mensen niet ontstaan. Hierbij wil de JRV wel wijzen op het geslotendeurbeleid zoals dat in de gemeente Valkenswaard wordt gehandhaafd. Daar sluit de horeca om 03:00 uur (in de nacht van zaterdag op zondag) en komt men niet meer binnen na 01:45 uur.

De JRV is zeker niet voor overmatig alcoholgebruik, maar stelt dat de actie ‘Vroeg op stap’ haar doel voorbij schiet. Door het vervroegen van sluitingstijden worden ook die mensen geraakt die prima voor zichzelf kunnen zorgen. Hierbij wordt met name gedoeld op de jongeren vanaf ongeveer 18 jaar en op studenten. Het doel op zich is goed, maar de middelen die de actiegroep daarvoor wil gebruiken zijn te verstrekkend.

Dus ouders: Neem uw eigen verantwoordelijkheid en schuif het niet op anderen af!

3 reacties

  • fransvda

    comazuipers
    Ik heb ervaring met opvoeding van jongeren die graag uitgingen in Valkenswaard, al is het enige tijd geleden. Maar opvoedproblemen zijn van alle tijden….
    Natuurlijk hebben ouders een verantoordelijkheid, en ouders proberen ook hun kinderen op te voeden in het nemen van verantwoordelijkheid. Maar in Valkenswaard was en is er altijd het gevaar op vechtpartijen waarbij ook soms messen worden getrokken. Blijkbaar waren daarbij vaak ‘buitendorpsen’ betrokken.
    Ik denk dat vervroeging van de sluitingstijden helpt ‘vreemden’ minder te laten komen of eerder te laten vertrekken.

    Daarnaast hebben de horecagelegenheden ook hun verantwoordelijkheid. Letten zij op dat mensen die duidelijk ‘genoeg’ gedronken hebben geen alcohol meer krijgen??? Waarom zijn er nu zoveel comazuipers?? Dit is ook de verantwoordelijk van de mede-uitgaanders!

    Waarom is de muziek zo hard, zodat je niet meer met elkaar kunt praten?? In een danstent is dat niet zo erg, maar in een gewoon café is dat toch niet nodig. Daarom kom ik er zelf nooit meer. Wat je nu daar kunt doen, is alleen maar apathisch bij elkaar hangen…..

    Vervroeging van sluitingstijden kan er ook voor zorgen dat de zondag-overdag wat langer wordt voor de uitgaanders die soms de hele zondag nodig hebben om over hun kater heen te komen. Vaak gaan ze ook nog te dun gekleed uit, zodat ze een kou pakken en dagenlang met een verkoudheid lopen of een week in bed liggen met griep.

    Dus: de sluitingstijd vervroegen helpt zeker mee uitwassen te verminderen en zal de gezondheid van de drinkers bevorderen. Dat is de verantwoordelijkheid van de horeca en de politiek. Ouders en ‘kinderen’ blijven hun verantwoordelijkheid natuurlijk ook houden. Maar als de ‘verleiding’ (te lang open) iets minder wordt, is dat een grote hulp bij het opvoeden. En dat helpt ook de zorg (angst), die je als ouders altijd hebt als je kinderen uitgaan, te verminderen.

    Frans van den Akker