Hackathon Internet of Things Eindhoven. Bigbrother is watching you?

Vandaag om 3 uur start de IoT Hackathon Eindhoven in MADlab Eindhoven.
Ontwikkelaars, designers, makers, hackers, electronica ingenieurs en marketeers doen mee met het definieren en bouwen aan het Internet of Things. Hiermee wordt een stukje toegevoegd aan de Connected Planet.

Vandaag om 3 uur start de IoT Hackathon Eindhoven in MADlab Eindhoven.
Ontwikkelaars, designers, makers, hackers, electronica ingenieurs en marketeers doen mee met het definieren en bouwen aan het Internet of Things. Hiermee wordt een stukje toegevoegd aan de Connected Planet.
Er wordt gebruik gemaakt van Pachube of andere API’s – de deelnemers maken iets fysieks of virtueel; hardware of software; concept of prototype – het gaat er om 24 uur bezig te zijn met onze dingen aan het net te koppelen en onze omgeving aan onze dingen, het net aan onze omgeving en onze spullen aan ons.
Er worden tevens workshops en masterclasses gehouden over Arduino, Processing, Kinect hacking, Open Data etc.
Het is te volgen op IRC #madspace, Twitter #HIOT040 en op www.citytv.nl. Meer informatie op http://www.madlab.nl

6 reacties

  • gerrit16

    Moeilijk
    Dit moet beslist een bericht zijn voor ingewijden want het is acadabra voor gewone mensen!
    Wat is in hemelsnaam:IoT Hackathon, Pachube, Api, Arduino, Kinect hacking etc. etc.?
    Zou het niet beter zijn om berichten op de voorpagina van deze site in begrijpelijk en normaal Nederlands te schrijven, dan heeft iedereen er wat aan.

    gerrit

    • rienvalk

      Uitleg IoT Internet of Things?
      Tja het is een hele kunst om (moeilijke?) nog merendeels onbekende techniek makkelijk uit te leggen. Vooral als je voorop loopt met een combinatie van internet en meetgegevens. René Pare mag daar wel iets meer moeite voor doen, toch René? 🙂 Eerst als je verder klikt kom je er pas achter wat de bedoeling is. Hieronder een beetje ondersteuning:

      [img]http://www.dse.nl/~nieuws/pics/pachube1.jpg[/img]Op deze wereldkaart is te zien waar overal meetgegevens via [url=http://www.pachube.com/]www.pachube.com[/url] beschikbaar zijn. Je kunt daar ook aan meedoen door zelf zo’n sensor te bouwen of te installeren en de gegevens beschikbaar te stellen via pachube.

      [img]http://www.dse.nl/~nieuws/pics/pachube2.jpg[/img]Meetgegevens kun je bekijken door op een icoontje te klikken bijvoorbeeld deze weergegevens uit Duitsland, [url=http://www.pachube.com/feeds/2517]www.pachube.com/feeds/2517[/url] wel even naar onderen scrollen.

      Is er een “visionair” die ons hier kan schetsen hoe we dit nu en in de toekomst verder praktisch gaan benutten/gebruiken? Moeten we bijvoorbeeld gaan denken aan sensoren in de muren die ons op allerlei manieren gaan ondersteunen?

      • vanmelis

        Automatische opnemers
        Het weerstation in Duitsland hangt en stuurt geen gegevens meer. Kijk liever naar het energieverbruik van de koelkast van de bredanaar op http://www.pachube.com/feeds/4839 dan weet je meteen dat je zo’n ding niet op de slaapkamer moet zetten.

        • rienvalk

          Hangende sensor?
          Deze doet het nog wel: [Url=http://www.pachube.com/feeds/12117]http://www.pachube.com/feeds/12117[/url] Nu nog wachten op die visionair die ons hier een en ander uitlegt. 🙂

    • vanmelis

      Internet of Things
      Nou had toch zeker verwacht dat jij een digitaal weerstation zou hebben Gerrit. En dat je allang meedeed aan Internet of Things zodat we allemaal de actuele dagstatistiek konden zien.

      • gerrit16

        Weerstation
        Natuurlijk heb ik een digitaal weerstation. Ik gebruik alleen de data die het produceert [b]niet.[/b] Ik kijk erop of het lekker weer is om buiten te zitten en veel meer doe ik er niet mee.
        Als je, zoals ik, het weer in Eindhoven wil vastleggen en op zoek bent naar trends en records dan kan je de gegevens uit je eigen tuintje niet gebruiken. Je moet dan officiele getallen hebben die door een officiele instantie zijn goedgekeurd. Daarom haal ik elke dag een groot aantal gegevens op bij het KNMI. Deze gegevens verwerk ik in mijn eigen tabellen en grafieken zodat trends etc. zichtbaar worden. Na enkele dagen worden de gegevens door het KNMI gevalideerd en door mij , indien nodig, weer aangepast. Op deze manier heb ik een schat aan gegevens verzameld aangaande dagtemperaturen, nachttemperaturen, gemiddelde temperaturen,jaar-,maand- en datumrecords, neerslaghoeveelheden, neerslagduur,neerslagintensiteit, zonneschijnuren zowel relatief als absoluut, etc. etc. Verder beschik ik op deze manier over een grote hoeveelheid aan gegevens over warme dagen tropische dagen etc. Via al deze gegevens maak ik klimaatanalyses en tracht daarmee aan de weet te komen hoe het Eindhovense klimaat afwijkt van andere plaatsen in Nederland en hoe exakt de opwarming van het klimaat in Eindhoven uitpakt.
        Zou ik de gegevens van mijn eigen meetstation gebruiken dan zou iedereen onmiddellijk de juistheid van mijn conclusies betwijfelen. Verder is het vrijwel onmogelijk om vanuit je achtertuin de juiste gegevens te produceren. Temperatuurmeten is aan strikte regels gebonden en die zijn in je tuin vrijwel niet te realiseren. Goede neerslaggegevens produceren is nog moeilijker en ze zullen waarschijnlijk nooit overeenkomen met de echte Eindhovense gegevens. Windkracht en windrichting meten in je achtertuin is helemaal onmogelijk.

        gerrit