4 september, aanvang 20.00u Lezing door Paul Glaser, TANTE ROOSJE, Het oorlogsgeheim van mijn familie.

Een talentvolle jonge vrouw uit Brabant, een danseres met dansscholen in ’s Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg, Helmond en Culemborg. Ze danst internationale danswedstrijden en is te zien in Polygoonjournaals. Roosje Glaser is bijna op het hoogtepunt van haar roem als in 1940 de Duitsers Nederland bezetten.

Een talentvolle jonge vrouw uit Brabant, een danseres met dansscholen in ’s Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg, Helmond en Culemborg. Ze danst internationale danswedstrijden en is te zien in Polygoonjournaals. Roosje Glaser is bijna op het hoogtepunt van haar roem als in 1940 de Duitsers Nederland bezetten. En Roosje is van huis uit Joods. Er komt een bruut einde aan haar succesvolle carrière in Brabant. Toch blijft ze danslessen geven op een zolderverdieping in ’s Hertogenbosch. Maar ze wordt verraden door haar ex-man, zijn broer en een vriend. Roosje wordt op transport gezet, eerst naar Westerbork, dan naar Vught en vervolgens naar Auschwitz. En als Brabant in 1944 bevrijdt wordt, is de oorlog voor Roosje nog niet afgelopen. Paul Glaser schreef er een boek over Roosje, het oorlogsgeheim van mijn familie. Jan Terlouw schreef ‘Roosje maakt alles mee, ook het ondenkbare’. Peter Schoof maakte over deze Brabantse vrouw. de documentaire Dansen in Auschwitz. Harold Schraven en Ans Jager maken het theaterspektakel Oorlogstuig, het waargebeurde verhaal van tante Roosje. Deze voorstelling is in september acht keer te zien op het terrein van Museum Bevrijdende Vleugels in Best.

Lezing

Naar aanleiding van deze voorstellingen geeft schrijver Paul Glaser op 4 september een lezing over het schokkende, ontroerende en aangrijpende leven van Roosje Glaser, die in Brabant gelukkig was, maar hier ook ongelukkig werd. Aan de hand van dagboeken en origineel foto- en filmmateriaal vertelt Glaser, van huis uit katholiek, over zijn speurtocht naar zijn tante Roosje. Over wat ze mee heeft gemaakt en hoe hij na 25 jaar ontdekte dat hij zelf joodse voorouders had.

De lezing, die een uur duurt, begint om 20.00u in Het Boshuys (bij Museum Bevrijdende Vleugels) Sonseweg 39 Best. Entree aan de zaal € 2,50. U dient vooraf te reserveren door een mail te sturen naar oel.oorlogstuig@gmail.com

Lezing Tante Roosje doorPaul Glaser
Dinsdag 4 september. Aanvang 20.00u
Het Boshuys, Sonseweg 39 Best
Entree 2,50 aan de zaal
Reserveren: oel.oorlogstuig@gmail.com

Voorstellingen Oorlogstuig, het waargebeurde verhaal van tante Roosje
14, 15, 16, 18, 19, 21, 22, 23 september. Aanvang 20.30u
Oorlogsmuseum Bevrijdende Vleugels. Hal T2
Reserveren: www.oorlogstuig.nl

Powered by YMLP.com